Crossfit coraz popularniejszy

hu osiągają niezłe efekty w krótkim czasie.Glutamina w diecie sportowcaGlutamina w diecie sportowca pozwala bardzo efektywnie uzupełnić braki lub niedobory białek. Jak wiadomo białka są odpowiedzialne za budowanie mięśni, a przeci

Crossfit coraz popularniejszy Crossfit to względnie nowa zajawka na ćwiczenia na siłowni, a ponieważ zdobywa niemałą popularność powstały nawet . Nie sposób nie spostrzec, iż jednostki uprawiające ten rodzaj ruchu osiągają niezłe efekty w krótkim czasie.

Glutamina w diecie sportowca

Glutamina w diecie sportowca pozwala bardzo efektywnie uzupełnić braki lub niedobory białek. Jak wiadomo białka są odpowiedzialne za budowanie mięśni, a przecież większości ludzi ćwiczących an tym właśnie zależy. Glutamina to idealny suplement zarówno przed jak i op treningu, ponieważ ma silne działanie neutralizujące kortyzol. Glutamina jest odpowiednie odżywi i nawodni komórki mięśniowe, co zaowocuje zwiększeniem się siły oraz masy mięśnia. Dodatkowo w procesie glukoneogenezy organizm zaczyna wytwarzać glukozę, co dam nam dodatkowy zastrzyk energii zarówno przed jak i po treningu.


Istota rozgrzewki

Bezpośrednio przed treningiem właściwym należy się rozgrzać, pozwoli to naszym mięśniom przygotować się do ćwiczeń oraz zmniejszymy ryzyko wystąpienia kontuzji i innych urazów. Rozgrzewka trwa zazwyczaj około 15 minut i obejmuje możliwie jak najwięcej partii mięśniowych naszego ciała.

Generalna zasada rozgrzewania się: 'od głowy do stóp' czyli ćwiczenia zaczynamy od krążeń głową i po kolei przechodzimy do niższych partii ciała. Bardzo ważne jest, aby nie rozgrzewać się 'na szybko' ponieważ już przy samej rozgrzewce możemy się nadwyrężyć i będziemy mieli po treningu.


Co warto zażyć po intensywnym treningu

Węglowodany szybkotrawione, zawierają je takie produkty jak na przykład banany. Należy je przyjmować po treningu, najlepiej od razu. Pomoże to zregenerować siły i zwiększy ilość glikogenu mięśniowego. Dodatkowo warto zażyć białko serwatki, aby uzupełnić możliwe niedobory białek. Takich rzeczy można wymienić jeszcze wiele. Oczywiście bardzo dużo zależy od samego organizmu, przecież każdy ma inną wytrzymałość oraz może inaczej zareagować na niektóre substancje. Najważniejsze to obserwować swoje ciało i stwierdzić co działa na nas lepiej, a co gorzej.